Ajokortin suorittamisesta on tullut pikakurssi

13.10.2020

Julkaistu: Helsingin Sanomat, Lukijan mielipide 13.10.2020

VUODEN 2018 ajokorttilain uudistus teki ajokortin suorittamisesta tutkintoon tähtäävän pikakurssin. Opetuksesta leikattiin yli puolet pois, ja lähes kuka vain saa opettaa ketä vain. Ajokortin voi saada jo 17-vuotiaana.

Lehdistä olemme lukeneet, kuinka nuorten törkeät liikenteen vaarantamiset ovat lisääntyneet. Osalla 17-vuotiaista kuljettajista on havaittu todella räikeitä ylinopeuksia ja rattijuopumuksia. Opetuksen vähentäminen on näkynyt myös kohtuuttoman pitkinä tutkintojonoina, kun hylätyt kokeet ja uusinnat ovat ruuhkauttaneet tutkintoasemat.

Liikenneopettajana on ollut murheellista seurata tällaista kehitystä. Emme me ole lämpimiksemme pitäneet teoria- ja ajotunteja, vaan jokainen tunti on ollut tärkeä ja merkittävä.
Liikenneopettajat ovat tehtäväänsä koulutettuja luotettavia, rauhallisia ja osaavia ammattilaisia. Liikenneopettajan rooli on monipuolinen: hän on nuorelle sopivasti vaativa mutta kannustava valmentaja, ja samalla toisaalta nuorelle ensimmäinen liikenteeseen liittyvä auktoriteetti, joka antaa esimerkin siitä, mikä on paras ja vastuullisin tapa toimia liikenteessä.
Ajoneuvon käsittelytaidot ja liikennesäännöt oppii lähes jokainen, ja se riittääkin ajokokeen läpäisyyn. Mutta se ei takaa, että olisi opittu ajattelemaan. Minulla jäivät nuorempana mieleen erään professorin sanat: ”Mikäkö on tärkein oppi koulutuksessa? Tärkeintä on oppia ajattelemaan.” Tämän tulisi olla myös autokoulun tärkein oppi.

Jos haluamme, että liikenteeseen valmistuu mahdollisimman turvallisia, vastuullisia ja sosiaalisia kuljettajia, olisi järkevää haudata tutkintopainotteinen malli ja myöntää, että ammattimainen opetuspainotteinen malli tuottaa parempia tuloksia.

Kristiina Anunti

Liikenneopetus ry

19.04.2021Moottoripyörän koulutus sekä kuljettajantutkinto ei testaa oikeita asioita riittävästi
13.04.2021Liikenneopettajat: Mielummin koulutus kuin rajoitukset
12.04.2021Radio Suomi: Liikenneopetus ry:n pj Kristiina Anuntin haastattelu
18.03.2021Suomen nuorten liikenneturvallisuus väärissä käsissä - Norja kopioi Suomen aiemman mallin ja nuoret pelastuivat!
14.03.2021Ethän ajele tietämättäsi perä pimeänä? Käytä ajovaloja oikein!
04.02.2021Liikenneopetus ry:n lausunto luonnokseen valtioneuvoston periaatepäätökseksi kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä
28.01.2021Simulaattoriopetuksesta erilaisia mielipiteitä - Liikenneopetus ry:n puheenjohtaja Radio Suomen haastattelussa
14.01.2021Liikenneopettajat: Muista nämä talviajossa
20.11.2020Mikä meihin fiksuihin ihmisiin menee liikenteessä?
17.11.2020Varaudu ja ennakoi talven liukkaat: muista välttää tieliikenteen yleisin kolarityyppi!

Siirry arkistoon »