Liikenneopetus ry:n lausunto luonnokseen valtioneuvoston periaatepäätökseksi kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä

04.02.2021

Liikenneopettajat ihmettelevät, miksei luonnoksessa oteta lainkaan huomioon liikenneopetuksen mahdollisuuksia liikenteen ekologisuuteen liittyen.

Ajokorttilaki muutettiin vuonna 2018 siten, että ammattilaisen antamaa opetusta on mahdollisimman vähän ja opettaa voi käytännössä melkein kuka vain. Ajokorttilaki poisti merkittävän osan ammattilaisen antamaa ajo- ja teoriaopetusta, joten tällä hetkellä opetuksessa ei päästä hyödyntämään riittävästi liikenneopettajien osaamista ekologisuuteen liittyen. Ajokorttilakimuutos on johtanut myös siihen, että opetusluvalla ajokorttia suorittavat ajavat valtavia ajotuntimääriä läpäistäkseen ajokokeen. Suuret ajotuntimäärät takaavat paremmin ajokokeen läpäisyn, mutta ekologisuutta se ei edistä. Aikaisemman ajokorttilain aikana jokainen suoritti ajokortin saannin jälkeen syventävän vaiheen, jossa opiskeltiin taloudellista ajotapaa. Ajokortilliset saivat 1,5h koulutuksessa merkittäviä säästöjä kulutukseen.

Liikenneopettajat ovat kouluttautuneet tehtäväänsä ja osa on suorittanut yhtenä koulutuksen osana ympäristöystävällisen ja taloudellisen liikkumisen asiantuntijana toimiminen  -kokonaisuuden. Koulutuksessa on perehdytty mm. päästöjen syntymiseen, niiden vähentämiseen ja ympäristöystävälliseen ajoneuvotekniikkaan kuten eri moottorityyppeihin taloudellisuuden näkökulmasta. 

Henkilöauton ajokortin suorittajia on vuosittain noin 60 000. Kattavammalla opetuksella voitaisiin vaikuttaa merkittävästi uusien kuljettajien ajotapaan, asenteeseen sekä heidän tietouteensa liittyen ympäristöystävällisempiin ajoneuvoihin ja polttoainevaihtoehtoihin. Mahdollisten veronkorotusten ja ruuhkamaksujen sijaan Liikenneopetus ry kehottaa päättäjiä lisäämään kaikille henkilöauton ajokortin suorittajille ekologisuuskokonaisuuden, jossa perehdyttäisiin liikenteen päästöjen vähentämiseen. 

10.08.2021Lausunto liikenneturvallisuusstrategiaan
22.06.2021Nuoret tulilinjalla - Ajokorttilain muutoksista päätetään pian
25.05.2021Liikenneopetus ry vuosikokous 28.5.2021
19.04.2021Moottoripyörän koulutus sekä kuljettajantutkinto ei testaa oikeita asioita riittävästi
13.04.2021Liikenneopettajat: Mielummin koulutus kuin rajoitukset
12.04.2021Radio Suomi: Liikenneopetus ry:n pj Kristiina Anuntin haastattelu
18.03.2021Suomen nuorten liikenneturvallisuus väärissä käsissä - Norja kopioi Suomen aiemman mallin ja nuoret pelastuivat!
14.03.2021Ethän ajele tietämättäsi perä pimeänä? Käytä ajovaloja oikein!
04.02.2021Liikenneopetus ry:n lausunto luonnokseen valtioneuvoston periaatepäätökseksi kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä
28.01.2021Simulaattoriopetuksesta erilaisia mielipiteitä - Liikenneopetus ry:n puheenjohtaja Radio Suomen haastattelussa

Siirry arkistoon »