Ethän ajele tietämättäsi perä pimeänä? Käytä ajovaloja oikein!

14.03.2021


Ethän ajele tietämättäsi perä pimeänä? Käytä ajovaloja oikein!

Autoilija, laitatko automaattivalot päälle ja luulet näkyväsi kelillä kuin kelillä? Väärin. Vuonna 2011 tuli voimaan päiväväajovalodirektiivi, jonka mukaisesti uusiin autoihin tuli pakollisiksi huomiovalot eli niin sanotut päiväajovalot. Päiväajovalot ovat pienitehoisemmat kuin varsinaiset ajovalot. Vanhoihin, automaattisiin ajovaloihin tottuneille saattaa tulla yllätyksenä, etteivät päiväajovalot vastaa varsinaisia ajovaloja. Päiväajovalodirektiivillä haluttiin parantaa turvallisuutta mutta energia- ja päästösyistä päädyttiin siihen, että takavalojen ei tarvitse palaa. 

Liikenneopettaja Lari Mäkelä muistuttaa autoilijoita, että päiväajovalot soveltuvat ainoastaan hyviin olosuhteisiin. Huonolla näkyvyydellä tulisi kytkeä päälle varsinaiset ajovalot jotta myös takavalot palavat. Heikko näkyvyys yhdistettynä pimeisiin periin on turvallisuusriski. Pimeät perät johtavat sihen, ettei riittäviä turvavälejä välttämättä ymmärretä pitää ja peräänajon vaara kasvaa. Turvavälien pitäminen on muutoinkin tunnetusti kuljettajille vaikeaa. 

Vastuu näkymisestä on kuljettajalla. Tarkasta valojesi toiminta ja käytä niitä!

- Hyvä keino on esimerkiksi tutustua oman autosi valoihin ja tarkastaa ajoneuvon ulkopuolella mitä tapahtuu mistäkin valokytkimen asennosta. Automaattisiin valoihin ei siis kannata luottaa, saatat ajaa perä pimeänä. Samalla suosittelemme tarkastamaan mistä voit kytkeä sumuvalot. Niitä tarvitset kun näkyvyys on sumun, vesi- tai lumisateen vuoksi heikentynyt. Takasumuvaloa suositellaan käytettäviksi myös tilanteissa kun takana pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä. Hyvä nyrkkisääntö sumuvalojen käyttöön on, että mikäli et havaitse edellä ajavaa riittävän hyvin on myös todennäköistä ettei takana ajava havaitse sinua, sanoo Mäkelä.

Tee itsesi näkyväksi ja paranna turvallisuutta!

Lari Mäkelä
Varapuheenjohtaja
Liikenneopetus Ry
29.01.2022Liikenneopetus ry:n lausunto valtioneuvoston periaatepäätökseksi liikenneturvallisuusstrategiasta
12.11.2021Lausunto ajokorttilain muutosehdotuksiin
26.10.2021Mopokortti tulisi voida suorittaa opetuspainotteisesti - käsittelykokeesta voisi jopa luopua kokonaan
10.08.2021Lausunto liikenneturvallisuusstrategiaan
22.06.2021Nuoret tulilinjalla - Ajokorttilain muutoksista päätetään pian
25.05.2021Liikenneopetus ry vuosikokous 28.5.2021
19.04.2021Moottoripyörän koulutus sekä kuljettajantutkinto ei testaa oikeita asioita riittävästi
13.04.2021Liikenneopettajat: Mielummin koulutus kuin rajoitukset
12.04.2021Radio Suomi: Liikenneopetus ry:n pj Kristiina Anuntin haastattelu
18.03.2021Suomen nuorten liikenneturvallisuus väärissä käsissä - Norja kopioi Suomen aiemman mallin ja nuoret pelastuivat!

Siirry arkistoon »